"Javni uvid u Prijedlog konfliktne karte buke Grada i Akcijskog plana upravljanja bukom Splita za 3. krug izvještavanja Europskoj komisiji"

 

Inicijativa građana "Spinutski volonteri" dostavlja svoja mišljenja i prijedloge temeljem dokumentacije koja se nalazi na stranicama Grada Splita: Upravni odjel za prostorno planiranje i uređenje i zaštitu okoliša na poveznici "Pravni okvir"

 

Poslali smo Dokument kojega možete naći na poveznici poslan je 17.09.2020. Odjelu za urbanizam, Grada Split

 

Spinutski volonteri

 

11 Ulica AG Matoša je središnja ulica gradskog kotara Spinut te je semafor postavljen 2016. godine. Predlažemo dodatno ograničenje brzine kretanja vozila na 30 km/h u cijeloj ulici.

Stranica 69. Molimo provoditi potrebne kontrole poštivanja kretanja brzine vozila. Vijeće GK Spinut više puta je dobilo i policiji proslijedilo videa noćnog divljanja na spomenutoj prometnici.

 

17 Zrinsko-Frankopanska ulica; Prijedlog vijeća GK Spinut za postavljanje novog pješakog prijelaza kod Lučićeve ulice nije prihvaćen od stane Grada Splita. Na koji način se ograničava brzina teških vozila koja se kreću tom ulicom? Znak zabrane prometa takvim vozilima u Zrinsko-Frankopanskoj kod križanja s Karamanovom ne postoji.

 

13 Ulica Sedam Kaštela predlažemo ograničenje brzine na 50 km/h od križanja s Ulicom osmih Mediteranskih igara do Matoševe ulice.

 

Sada na toj dionici ulice ne postoji prometni znak ograničenja brzine, a vozila koja dolaze iz smjera sjeveroistoka nastavljaju velikom brzinom voziti i po toj dionici.

 

Osim postavljanja znaka ograničenja brzine smatramo kako je potrebno napraviti i dodatno osvjetljenje pješačkog prijelaza na T spoju s Jobovom ulicom (ugrađena svjetla, kao na prijelazu u ulici Domovinskog rata), uz postavljanje signalizacije s mjeračem brzine koja bi vozače upozoravala na prekoračenje brzine (primjer u Solinu kod skretanja za Vranjic).

 

Na stranici 73. jasno je kako je ovo označeno kako su ove aktivnosti 2. prioriteta uz srednjoročni rok provedbe. Napominjemo kako u tri nebodera ulice Sedam Kaštela živi preko 550 ljudi (tri nebodera s 192 stambene jedinice i privatnom kućom) koji pate od iznimne cestovne buke. Molimo, povećajte prioritet te skratite rok provedbe.

 

Ovime se pokazuje iznimna potreba smirivanja prometa u ulici Sedam Kaštela, kao i u zapadnom dijelu Matoševe ulice!

 

Strateška karta buke Grada Splita za ocjensku godinu 2016.(18,76 Mb) donosi slikoviti prikaz cestovne buke na području Spinuta.

 

Na stranici 83. za ocjensko radoblje 'večer' vidljivo je kako su razredi indikatora buke Levengin u istom "ljubičastom" razredu od 70 do 75 db! Što je iznimno loše jer noćna buka znatno utječe na zdravlje ljudi. Katastrofalne razine buke potvrđuje i karta na stranici 85. gdje se kao ocjensko razdoblje uzima -dan-večer-noć-.

 Buka cestovnog prometa danju

Ocjenska 2016. g - cestovni promet- ocjensko razdoblje ‘dan’

Razedi buke cestovni promet dnevni

 

Sasvim je jasno kako je povećan intenzitet prometa iz i prema Marjanskom tunelu u ulici Sedam Kaštela te zapadnim dijelom ulice AG Matoša radi odlaska na područje PŠ Marjan te prometa iz Mandalinske ulice koja je u istočnom dijelu jednosmjerna. Mandalinska je glavna prometnica građanima Varoša koji žive istočno od Nazorova prilaza.

 

Poduzmite predložene mjere za ograničenje cestovne buke u Zrinsko-Frankopanskoj i Matoševoj (istočni dio) jer i tamo su razine buke vrlo visoke i danju i noću.

 

Općenito

U ovom "Akcijski plan upravljanja bukom na području Grada Splita s ocjenskom godinom 2011." kao izvori buke navedeni su jedino: Cestovni promet, Pružni promet, Industrijski pogoni.

Gdje su izvori buke: sportski događaji, prigodna privatna i javna slavlja (s i bez dozvole Grada/MUPa) s vatrometima i noćna divljanja u prometu?

Održan je prvi dio 37. sjednice Gradskog vijeća Grada Splita: https://www.youtube.com/watch?v=uQ4Djk2kWMg
Hvala Gradskoj upravi i svim stankama koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća na izostavljanju održavanja Gajeve ulice i dopune rasvjete u Teslinoj i Plančićevoj. Ovaj Prijedlog je izglasan.
U Gradski kotar Spinut time neće biti investirano 1.370.000,00 kuna (milijun i tristosedamdeset tisuća kuna) vaših novaca.
 Zadaća Vijeća Gradskog kotara - infrastruktura
Građani, izbori za vijeće GK Spinut su 25.10.2020. Izađite i birajte!

Spinutski volonteri

Buka ima izniman utjecaj na zdravlje. U Spinutu je ona prečesto iznad dopuštenih granica; divljanje u prometu, različita slavlja s preglasnom glazbom i vatrometima, sportska natjecanja...

{JAVNI UVID U PRIJEDLOG KONFLIKTNE KARTE BUKE GRADA SPLITA I AKCIJSKOG PLANA UPRAVLJANJA BUKOM GRADA SPLITA ZA 3. KRUG IZVJEŠTAVANJA EUROPSKOJ KOMISIJI}

Upravo je na javnom uvidu Prijedlog Konfliktne karte buke, koji traje do 17. rujna (još samo 7 dana!) 2020. godine, a može se izvršiti svaki dan, od 9:00 do 15:00 sati, u prizemlju zgrade Gradske uprave, Obala kneza Branimira 17, Split.


Javno izlaganje izrađivača „DARH2“ će se održati u ponedjeljak, 14. rujna 2020. godine u zgradi gradske uprave s početkom u 1400 sati.

Potom imate vremena za pisana mišljenja, primjedbe, prijedloge i sugestije možete dostaviti do dana isteka javnog uvida (do 17 rujna 2020. godine) na adresu: Grad Split, Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, Obala kneza Branimira 17, Split ili putem e-maila na adresu: odjel.urbanizam@split.hr.

Hvala udruzi Dobri-Get!

Građani za Spinut

Vijeće GK Spinut zajedno sa splitskim fotografom iz Spinuta Robertom Pleškom (Robi Photo) odlučilo je ove godine za Valentinovo obradovati besplatnim fotografiranjem zaljubljene i one koji se tako osjećaju.Fotografiranje zaljubljenih biti će u petak, 14. veljače 2020. u vremenu 10-16 sati u prostorijama GK Spinut, Matoševa 29. Više detalja idući tjedan.

Dragi sugrađani,

građani i gradski kotar Spinut uključili su prije četiri godine u akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

 

 


Akciju je organizirala "Udruga oboljelih od leukemije i limfoma" i cilj joj je nabava skupih lijekova od sredstava dobivenih prikupljanjem vrijedne sirovine; plastičnih čepova koji nisu u standardnom postupku otkupa ambalaže.

Vrijeme za petu dostavu čepova!

Do četvrtka 16. siječnja 2020. donesite vaše čepove u prostore kotara.

Zahvaljujemo pojedincima i organizacijama koje su vrijedno donosile čepove u prostore GK Spinut, Matoševa 29, Split.

Kotar Spinut ima za cilj povećati svijesti građana o potrebi humanitarnoga, društvenog i ekološkog djelovanja. Svi zajedno pomažemo ljudima za kupnju skupih lijekova za liječenje leukemije i limfoma ne mogu kupiti.

Akcija je trajna, čepove ćete moći u svakom trenutku donijeti u prostore GK Spinut, pridružite nam se!


Vaši vijećnici volonteri
Gradski kotar Spinut

 Radio u Suton KLFM, Lučica Marjan, Spinut

 

Radio u suton /// KLFM Radio u kvartu

Spinut, Lučica Š.N.R.U. Marjan

Petak, 19. 7. 2019.
19:00 – 24:00

 

Facebook događaj


U petak 19. srpnja dolazimo u najintimniju splitsku lučicu, Marjan u Spinutu, donosimo gramofone i plejere, ploče i empetrice i vrtimo za Vas sve do ponoći, uz pozdrav sutonu i vrućoj srpanjskoj noći. KLFM tim za Vas bira ritmove Jadrana, Mediterana, Baleara, ali i tropske i tiki zvukove. Večer kao nekad za noćno kupanje, večer iz 80-ih, večer iz vremena kad smo vjerovali u budućnosti.

Radio u kvartu novi je program radija KLFM koji se realizira u sklopu projekta „Gradimo Dom zajedno“, sufinanciranim iz Europskog socijalnog fonda. Ovu aktivnost  podržali su i Ministarstvo kulture RH i Grad Split. Namjera nam je realizirati radio aktivnosti na javnim prostorima različitih splitskih kvartova u cilju aktiviranja nezavisne, pop i urbane kulture u kvartovima.

Prvo odredište je Spinut, kvart koji je istodobno i blizu i daleko od samog središta grada, na sjevernoj padini Marjana, morskom obalom od Bena pa sve do Lore. Spinut je kvart javnih prostora, a ima najveći broj zelenih površina i stabala po metru kvadratnom u odnosu na ostale kvartove Splita. Pet sportskih lučica nalazi se na obalnom dijelu Spinuta: Poljud, Mornar, Marjan, Split i Špinut. Velik broj sportskih klubova djeluje na području kotara; nogomet, veslanje, plivanje, jedrenje, vaterpolo i dr.

Zahvaljujemo na podršci i domaćinstvu Gradskom kotaru Spinut i Š.N.R.U. Marjan!

Program je potpuno besplatan i otvoren za sve posjetitelje!


Za one koji neće biti s nama, cijeli program prenosimo streamingom.

 

www.zaspinut.com
www.marjan.hr
www.klfm.org

Vijeće gradskog kotara Spinut poziva građane Spinuta na "Sastanak za Program rada za 2019. godinu"

koji će se održati u prostorima kotara 20. veljače 2019. (srijeda) s početkom u 17:30 sati.

 

Na sastanku ćete poslušati druge i dati svoje prijedloge za Plan društvenih aktivnostiPlan manjih komunalnih zahvata

te popuniti papirnatu anketu (ponesite kemijsku olovku).

 

Uslijed ograničenog vremena sastanka, molimo, pripremite konkretne prijedloge i/ili ih pošaljite

na email vijeća vijecegkspinut@gmail.com ili na adresu GK Spinut, Matoševa 29, 21000 Split.

 

Elektroničku anketu moguće je popuniti na poveznici https://bit.ly/2UIGd8T

Vaše vijeće GK Spinut

 

Društvene aktivnosti

 

 

 

Poštovani sugrađani,

 

vijeće Gradskog kotara Spinut poziva građane, predstavnike suvlasnika, udruge i organizacije koje djeluju na području kotara da svojim prijedlozima sudjeluju u izradi "Programa rada GK Spinut za 2019. godinu".

 

Prema "Odluci o mjesnoj samoupravi" (Službeni glasnik Grada Splita, 18/2016) u djelokrugu kotarskog vijeća je i izrada Programa rada vijeća GK/MO koji se sastoji od "Plana manjih komunalnih zahvata"i "Plana društvenih aktivnosti" (Članci Odluke 5, 7. i 8.).

 

Prijedloge možete poslati do 20. veljače 2019. godine:

* Papirnato na adresu "Vijeće GK Spinut" Matoševa 29, Split
* Elektroničkom poštom na vijecegkspinut@gmail.com
* Ispunjavanjem elektroničke ankete

 

Sredinom veljače 2019. godine organizirat ćemo sastanak s građanima i anketiranje.

 

Vijeće GK Spinut

Konstituirajuća sjednica saziva vijeća Gradskog kotara Spinut u mandatu 2018-2020. godine.

održat će se 17.7.2018 (utorak) u 19:00 sati.

 

Rezultat izbora za vijeće GK Spinut održanih 16.7.2018. možete naći na poveznici na stranicama Grada Splita.

 

Temeljem rezultata izbora pozive na sjednicu vijeća dobili su sljedeći kandidati:

- Andrija Čaljkušić, Stjepan Merčep i Enco Kovačević (HDZ)

- Maja Negovanović, Željko Krnić i Trišnja Pejić (SDP i NL)

- Zoran Sambol (Grupa birača) 

 

Vijećnicima želimo dobru suradnju za boljitak građana Spinuta, nastavak rada na postojećim i organizaciju novih projekata i aktivnosti.

 

Poštovani građani Spinuta,

 

pozivamo vas na svečanu priredbu povodom dana Gradskog kotara Spinut

koja će se održati

 

31. svibnja 2018. godine

s početkom u 19 sati

 

u prostorima GK Spinut, Matoševa 29.

 

Dan kotara zbor sindikata umirovljenika 

 

Pridružite se!

tajnik GK Spinut

 

Dragi Spinućani, 17.6.2018. (nedjelja) održavaju se kotarski izbori.

 

Izađite na izbore i birajte!

 

Veća izlaznost te veći broj glasova osiguravaju demokratski legitimitet vijeća i olakšavaju vijeću komunikaciju.

 

Ovo su liste za koje možete glasovati zakoružujući broj ispred imena:

1. HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA (HDZ): Program i kandidati

2. HRVATSKA NARODNA STRANKA- LIBERALNI DEMOKRATI (HNS)

3. HRVATSKA STRANKA UMIROVLJENIKA (HSU): Lista kandidata i Program

4. PAMETNO: Lista kandidata i program

5. KANDIDACIJSKA LISTA GRUPE BIRAČA ZORANA SAMBOLA: Lista kandidata i Program

6. SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA HRVATSKE (SDP)NOVA LJEVICA (NL) i JADRANSKA SOCIJALDEMOKRATSKA STRANKA HRVATSKE- JADRANSKI SOCIJALDEMOKRATI

 

Poštovani sugrađani,

povodom dana Gradskog kotara Spinut organiziramo četvrtu, ovaj put i humanitarnu, Spinutsku biciklijadu.

 

4. Spinutska humanitarna biciklijada

Sudionici biciklijade moći će dati prilog za donaciju (koliko tko može) Dječjem domu "Maestral".

 

Mjesto polaska je ispred prostora kotara; Matoševa 29.

Meštar će od 8:30 besplatno pregledavati i namještati bicikle. Djeca trebaju imati zaštitnu kacigu.Pridružite se,
vijeće GK Spinut

www.zaspinut.com

Djeco i roditelji,

pozivamo vas na Dječje igre Spinuta koje će se održati 12. svibnja (subota) 2018. godine u 10:00 sati na prostoru veslačkog kluba Gusar.

 

Dječje igre Spinuta 2018.


Na otvorenom prostoru u organizaciji izviđača OIP Spinut djeca će se igrati nekih već pomalo zabravljenih igara poput školice, laštika, tronogog trčanja i drugih. Izviđači će prikazati djeci vještine podizanja šatora, vezivanja čvorova i signalizacije.

Po završetku igara domaćini iz HVK Gusar upoznat će nas sa svojim veslačkim aktivnostima, uspjesima i bogatom povijesti kluba.

Roditelji i djeco, vidimo se!

U organizaciji:
OIP Spinut, HVK Gusar i GK Spinut

Poštovani Spinućani pravo je vrijeme za sređivanje naših balkona i vrtova.

Vijeće GK Spinut u suradnji s Cvjećarnicom Ružica organizira akciju "Cvjetni Spinut". Želimo potaknuti ozelenjivanje naših balkona i vrtova te nagraditi najbolje.

 

CvjetniSpinutMedium

 

Kako se uključiti u akciju? Pošaljite nam na FB stranicu ili na email vijecegkspinut@gmail.com prijavu za sudjelovanje u akciji te fotografije sadašnjeg stanja balkona (vrta).

 

Akcija će trajati do 31.5 i tri najbolje sređena balkona/vrta proglasit ćemo na proslavi Dana kotara Spinut.

 

Za uredan i lijep Spinut!

 

Lijep pozdrav,
vaše vijeće GK Spinut
www.zaspinut.com

 


Povodom Uskrsnih blagdana, vijeće GK Spinut organizira darivanje građane slabijeg socijalnog statusa (prema Centru za socijalnu skrb).

BrasnoUljeSecerWeb

 

 

Ove godine u akciju se mogu uključiti i građani voljni darivati sugrađane s jednom ili više namirnica: kilogramom pšeničnog bijelog glatkog brašna, litrom suncokretova ulja i/ili kilogramom bijelog kristal šećera. Primamo jedino prije navedene namirnice u roku trajanja, bez obzira na robnu marku.

 

Namirnice možete donijeti radnim danom do 23.03.2018. (petak) od 8 do 11 sati u prostore GK Spinut, Matoševa 29 i predati ih tajniku. Pakete ćemo složiti od doniranih i namirnica kupljenih iz sredstava kotara.

Događaj i najava Radio Splita.

 

Dobro je činiti dobro!

www.zaspinut.com

Poštovani,

 

građani i gradski kotar Spinut uključili su se tijekom prošle godine u akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

 

Vrijeme za dostavu. Do petka 16. ožujka u 8:30 sati donesite vaše čepove u prostore kotara.

 

Molimo VeLiKE volontere neka se jave na email vijecegkspinut@gmail.com kako bi nam pomogli u ukrcaju znatnih količina.

 

Spinutski mali i veliki volonteri


Akciju je organizirala "Udruga oboljelih od leukemije i limfoma" i cilj joj je nabava skupih lijekova od sredstava dobivenih prikupljanjem vrijedne sirovine; plastičnih čepova koji nisu u standardnom postupku otkupa ambalaže.

 

Pohvaljujemo pojedince i grupe koji su vrijedno donosili čepove u prostore GK Spinut, Matoševa 29, Split

 

Pridružite nam se u akciji za povećati svijest građana o potrebi humanitarnog i ekološkog djelovanja.

 

Odaziv na akciju prošloga rujna bio je izniman: "Ljetna panorama HRTa o akciji", Radio Dalmacija i Radio Split.


Poveznica akcije

 

Vaši vijećnici volonteri 

Gradski kotar Spinut
www.zaspinut.com

Vijeće Gradskog kotara Spinut na svojoj 24. sjednici održanoj dana 20.02.2018. godine prihvatilo je

 

Izvještaj o radu za 2017. godinu i izradilo

Program rada vijeća za 2018. godinu.

 

SastanakSGradjanima


Izradi programa prethodile su intenzivne aktivnosti prikupljanja prijedloga 
građana tijekom siječnja i veljače.

 

 

Održali smo sastanak s građanima 5.2.2018. i prijedloge prikupljali elektroničkom anketom koja je trajala do 12.veljače.

 

Prijedloge smo primali i pismenima (papirnato) te elektroničkom poštom na službenu adresu vijecegkspinut@split.hr.

 

 

Zahvaljujemo građanima na prijedlozima uz želju za što boljim ostvarenjem Programa u zajedničkoj suradnji.

 

Vaše vijeće GK Spinut

23.02.2018.

 

Poštovani građani,

najava je hladnijih temperatura zraka i mogućeg smrzavanja. Molimo, provjerite i pripremite vodovodne instalacije.

 

 

SnowInSplit

 

 

Predstavnici suvlasnika početkom zime (28.10.2017.) dobili su SMS poruke za provjeriti opremu. Poruke su im ponovljene sinoć.

Obveza je suvlasnika očistiti ispred svojih ulaza. U slučaju da niste nabavili lopatu, javite se tajniku u kotar na 021682522.

Za manje površine ispred vaših ulaza koristite kuhinjsku sol koju ćete kupiti u trgovini, rasipajte je rukom kao da sijete (primjerice pšenicu, u rukavicama). 

 

Upute DUZS.

 

Postupak u slučaju jake zime:
• Što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru.
• Prije izlaska na otvoreno slojevito obucite dovoljno toplu odjeću i obuću, ne zaboravite zaštititi glavu i šake.
• Ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja.
• U prostorijama koje nisu grijane, prije nastupa jake zime ispustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, a u zahodsku školjku i podne sifone ulijte nesmrzavajuću tekućinu.

 

Postupak u slučaju snijega i poledice:
• Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovito i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i pristupne putove do svog objekta.
• Ako led ne možete očistiti s pločnika posipajte ga sipinom.
• Koristite obuću s gumenim hrapavim đonom da smanjite opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
• Budite oprezni hodajući uz zgrade ili ispod drveća jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led, te iz istog razloga ne parkirajte svoje vozilo na tim mjestima.
• Temeljito očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u promet, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
• Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom.
Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodiče – smrtna opasnost!
• Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi).
• Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg objekta i od debljine, odnosno težine snježnog pokrivača, procijenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
• Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih putova ostali izolirani a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe liječničke ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, opskrbe neophodnim namirnicama ili energentima i slično) nazovite broj 112 s kojeg će se usklađivati pružanje potrebne pomoći.

Vijeće gradskog kotara Spinut poziva građane Spinuta na "Sastanak za Program rada za 2018. godinu" koji će se održati u prostorima kotara 5. veljače 2018. (ponedjeljak) s početkom u 17:30 sati.

 

Na sastanku ćete poslušati druge i dati svoje prijedloge za Plan društvenih aktivnosti i Plan manjih komunalnih zahvata te popuniti papirnatu anketu (ponesite kemijsku olovku).


Uslijed ograničenog vremena sastanka, molimo, pripremite konkretne prijedloge i/ili ih pošaljite na email vijeća vijecegkspinut@gmail.com ili na adresu GK Spinut, Matoševa 29, 21000 Split.

 

Elektroničku anketu moguće je popuniti na poveznici

 

Vaše vijeće GK Spinut
www.zaspinut.com

Vijeće Gradskog kotara Spinut već skoro godinu razmatra moguće "modele za parkiranje po zonama u Gradu Splitu". Osnovna ideje za izradu modela dolaze od g. Marka Bartulića direktora javnog komunalnog gradskog poduzeća "Split parking doo".

 

Željeli bismo svojim razmišljanjima usmjeriti rasprave (kako stručnih službi tako i javnosti) i izradu modela u smjeru što žurnijeg rješavanja problematike prometa u mirovanju. Smatramo kako pojedina medijska tumačenja ne ulaze dostatno u srž problema te ih tumače površno što će dovesti (dovodi) do kašnjenja kako izrade modela tako i njegove provedbe.

 

Razmatranja smo temeljili na našim viđenjima svakodnevnih problema parkiranja u Spinutu te bi metodologija trebala biti ista za sve kotareve Grada Splita uz uvažvanje specifičnosti svakog kotara.

 

Nadam se kako ćemo ovim pomoći što bržoj izradi dobrog i održivog rješenja za parkiranje u cijelom gradu Splitu.

 

Gornji tekst poslan je 5.1.2018. elektroničkom poštom Službama Grada Splita i dionicima koje valja uključiti u izradu modela.

Dokument na poveznici.

Vaše vijeće GK Spinut

 

 

Poštovani sugrađani,
vijeće Gradskog kotara Spinut poziva građane, predstavnike suvlasnika, udruge i organizacije koje djeluju na području kotara da svojim prijedlozima sudjeluju u izradi "Programa rada GK Spinut za 2018. godinu".
Prema "Odluci o mjesnoj samoupravi" (Službeni glasnik Grada Splita, 18/2016) u djelokrugu kotarskog vijeća je i izrada Programa rada vijeća GK/MO koji se sastoji od "Plana manjih komunalnih zahvata"i "Plana društvenih aktivnosti" (Članci Odluke 5, 7. i 8.).
Prijedloge možete poslati do 5. veljače 2018. godine:
Krajem siječnja 2018. godine organizirat ćemo sastanak s građanima i anketiranje.
Zoran Sambol
vijeće GK Spinut, predsjednik

Drage mame i tate, djedovi i bake,

 

SportskaIgraonica

 

pozivamo Vaše mališane u dobi od 3 do 5 godina na sportsku igraonicu koja će se održati u terminima: 27.12, 4.1, 8.1. i 12.1. u prostorijama Gradskog kotara Spinut.


Termini su popodnevni, u vremenu 16-17 sati. Igraonica je besplatna, najave dolaska djece putem SMS poruke na mob. 095 506 1065 (navesti ime i prezime djeteta te dob).

 

Sportske aktivnosti odvijat će se pod vodstvom profesora tjelesne i zdravstvene kulture Luke Androje.


Veselimo se Vašem dolasku!

Voda i drugi dan nije ispravna. Valja je prokuhati za piće. Informacije o cisternama ViK napisat ćemo po njihovoj obavijesti.

Obavijest Vodovoda i kanalizacije

Vaše vijeće GK Spinut

www.zaspinut.com

I ove godine u naš kotar Spinut stiže Djed Božićnjak s poklonima za djecu :).

 

Djed Božičnjak


Prijave djece za susret s Djedom Božićnjakom obavezne putem SMS poruke na mob. 095 500 6082.

Navesti ime i prezime te dob djeteta.

 

Facebook događaj

Vaše vijeće GK Spinut

www.zaspinut.com

Dragi svi,


projekt Petkom u 5 u subotu u 5 u Splitu - to može samo u Splitu da petak bude u subotu,

ovaj petak koji pada 8.12.2017. slavi svoj 5. rođendan.

Sve sa 5.

LjubicaUVPredavanja
Mi ćemo to proslaviti 9. 12. 2017. u subotu u 5.

Ujutro ćemo imati radionicu od 10 do 11:30 o partnerskim svađicama - velikim i malim,

a popodne u 5 ćemo se malo podsjetiti što smo sve napravili u ovih 5 godina, imati proslavu,

malo se počastiti i predstaviti moju desetu knjigu: 101 priča iz Eko taksija.

Dođite i nekoga dovedite da nas bude puuuunooooo!


Uvijek vaša,

Ljubica Uvodić-Vranić, prof. psihologije
091/5202311; www.psihologinja.eu


Danas (4.12.2017.) je predsjednik vijeća GK Spinut bio na sastanku s građanima i Županom radi rješavanja pitanja "ordinacije dr. Beban" u Domu Zdravlja Spinut.

 

Župan je poslušao primjedbe građana te će poduzeti postupke:
1. Tražit će da kartoni pacijenta/građana ostanu u prostoru Doma Zdravlja Spinut (dogovoreno na prvom sastanku) jer nije nužno da građani sami prenose kartone pri izboru liječnika, 
2. Konzultirat će se s Upravnim vijećem DZ (sastanak sutra 5.12.2017) te zatražiti procjenu postupanja
3. Tražit će se provjera radno-pravnog statusa dosadašnje liječnice i zakonskih obveza DZ vezanih uz gašenje ambulante.

 

Građani i predsjednik vijeća još jednom su istaknuli niz velikih propusta HZZO i DZ u komunikaciji s pacijentima. Zahvaljujemo Županu na prijemu!

 

Europska povelja o pravima pacijenata

Vaše vijeće GK Spinut
www.zaspinut.com

 

 

Nakon objave na Službenim FB stranicama kotara o statusu ordinacije dr. Beban u Domu Zdravlja Spinut, predstavnik vijeća GK Spinut pozvan je s građanima na sastanak kod Župana u ponedjeljak 4.12.2017.

 

 

Vijeće kotara smatra kako u slučaju izmještanja ordinacije nije poštivan dogovor postignut na sastanku kod Župana. Župan je kazao kako će do njegove odluke status ordinacije (tim dr. Beban) ostati isti. Vijeće kotara nije ni u jednom od službenih upita saznalo odluku Župana pa smatramo da odluka nije ni donesena.

 

Ni HZZO ni Dom Zdravlja i njegovo vodstvo nisu se potrudili normalno i pravodobno komunicirati prema građanima (onima koji ih financiraju), niti su nakon ukazanih propusta i iskazanog negodovanja promijenili način komunikacije. To je neprihvatljivo jer plaće svih navedenih službenika financiraju građani (pacijenti)! Nisu građani tu radi Doma Zdravlja, već su Dom zdravlja i liječnici u njemu na službi građanima.

 

Stoga podržavamo pristojnu i demokratsku inicijativu građana te ih pozivamo neka svoje upite službeno (elektroničke poruke i pismena) upute sljedećim javnim tijelima i predstavnicima izvršne vlasti:

- Ravnatelj HZZO, Ravnatelj Doma Zdravlja, Pučka pravobraniteljica, Hrvatska liječnička komora, Povjerenstvo za zaštitu i promicanje prava pacijenata i Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata
- Ministar Zdravstva Milan Kujundžić, Župan SD Blaženko Boban i Gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara

 

 

Vijeće će i samo uputiti službene upite te u ovisnosti dobivenim "službenim odgovorima" poduzeti daljnje aktivnosti.

Brzi vodič kroz prava pacijenata i Zakon o zaštiti prava pacijenata

 

vijecegkspinut@gmail.com
www.zaspinut.com

Grad Split, Javne službe i vijeće GK Spinut

 

pozivaju vas na

Jobova1

 

Vježbu gašenja požara, evakuacije i

spašavanja na visokim objektima

 

 

koja će se održati

 

 

dana 23.11.2017. (četvrtak) u 15:30

u Jobovoj 1 

 

 

Naslovnica i sadržaj vježbe

Elaborat vježbe

 

 

 

Grad Split i vijeće GK Spinut

pozivaju vas na

 

 

VatrogasnoVozilo

 

 

 

Edukativnu tribinu za građane GK Spinut

Vatrogasni pristupi visokim objektima“

 

koja će se održati

 

dana 13.11.2017. (ponedjeljak) u 18:00

u prostorima GK Spinut, Matoševa 29

Obavijest predstavnicima suvlasnika

 

Molimo predstavnike suvlasnika stambenih zgrada i korisnike poslovnih prostora neka provjere stanje opreme u svojim prostorima; dostatan broj raspoloživih lopata i vreća sipine.

 

Naputak Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje, Odsjek za zaštitu i spašavanje:

 

 Mjere1Mjere2

 

Pravila postupanja u navedenim situacijama regulirana su člancima 82.-87. Odluke o komunalnom redu Grada Splita ("Službeni glasnik Grada Splita", br. 11/2011.).

VI. UKLANJANJE SNIJEGA I LEDA

 

Članak 82.

Za uklanjanje snijega i leda s pločnika uz zgrade odgovorni su vlasnici zgrada. odnosno vlasnici i korisnici stanova le poslovnih prostorija.

 

Članak 83.

Za uklanjanje snijega i leda s krovova zgrada i objekata odgovorni su vlasnici, odnosno fizička i pravna osoba koja održava zgradu.

 

Članak 84.

Za uklanjanje snijega i leda s kolodvora, javnih parkirališta, tržnica na malo, športskih objekata i sličnih prostora odgovorna je fizička i pravna osoba koja upravlja tim površinama, odnosno koja obavlja poslovnu
djelatnost.

 

Članak 85.

Za uklanjanje snijega i leda uz kioske, pokretne naprave i druge predmete na javnim površinama postavljene temeljem odobrenja nadležnog tijela odgovorne su fizičke i pravne osobe nositelji zakupa, odnosno korisnici odobrenja za korištenje.

 

Članak 86.

Organizaciju, normative, prioritete j druga pitanja od interesa za uklanjanje snijega i leda s javnih površina, kao i sanaciju površina nakon toga utvrduje Gradonačelnik na prijedlog nadležnog tijela za ceste i promet. 

 

Članak 87.

Fizičke i pravne osobe nositelji obveze čišćenja snijega i leda, kao i sanacije površina nakon toga odgovaraju za svu nastalu štetu zbog onečišćenja, odnosno nedoyođenja tih površina u prvobitno stanje.


Dokument možete dohvatiti na poveznici ili uzeti kod tajnika GK Spinut, Matoševa 29.

 

Vaše vijeće GK Spinut

 

Spinut; kotar koji brine o svojim građanima.

 

 

Rampa za pristup kotaru osobama smanjenje pokretljivosti bitna je kako bi "kotar" postao mjesto dostupno svim građanima.

 

Tek kada svi građani budu bez problema mogli pristupiti svojim biračkim mjestima možemo govoriti o jednakim mogućnostima izjašnjavanja. Bez izjašnjavanja nema ni demokracije.

Stoga je ovaj komunalni zahvat planiran za 2017. godinu i po izglasavanju proračuna mogli smo započeti s radovima.

 

20171020 120171024 2

20171023 3

20171026 220171027 2

 

 

Prvo su napravljeni pripremni radovi premještanja stupa javne rasvjete, postavljene su nove instalacije i stup je premješten. Nakon toga uslijedilo je postavljanje oplate u koju je danas (četvrtak 27.10.2017) naliven beton.

Radove možete popratiti i na službenoj Facebook stranici kotara Spinut.

 

Nadamo se kako će povećana izlaznost na idućim kotarskim izborima bit će potvrda dobroga rada ovoga saziva vijeća.

Vaše vijeće GK Spinut

Dragi sugrađani,

 

u tijeku su događanja "Protupožarnih preventivnih aktivnosti na području GK Spinut" kojima je cilj povećati sigurnost građana u visokom objektima na području kotara. Riječ je neboderima Jobova 1 i 3, Kaštelanska 2, 6 i 8, Karmanova 4, 6 i 8, Karamanova 14-26, Plančićeva 2-14 i Karamanova 1-11.

 

Nositelj aktivnosti je Javna Vatrogasna Postrojba Grada Splita i njihov Preventivno-Operativni odjel. U aktivnosti su uključeni redom predstavnici suvlasnika spomenutih zgrada, upraviteljske firme zgrada, Grad Split (različite službe i upravni odjeli, Komunalno i Prometno redarstvo), MUP i vijeće GK Spinut kao komunikator prema predstavnicima i građanima.

Prvi sastanak održan je 16.10. s predstavnicima suvlasnika. Upoznati sa svim aktivnostima koje će se provoditi tijekom narednih nekoliko tjedana. Zadaća predstavnika je upoznati suvlasnike s budućim mjerama, aktivnostima i radovima.

Naslovnica i sadržaj analize te i Analiza vatrogasnog pristupa visokom objektima u GK Spinut.

 

Danas, 19.10. započeli su građevinski radovi u Karamanovoj i Jobovoj u svrhu osiguranja normalnog pristupa vatrogasnom vozilu "Vatrogasna skala" svim visokom objektima barem s jedne strane. Potrebno je osigurati pristup vozilu i označiti radno mjesto (11mx5m)

 

 2017 10 19 09.17.162017 10 19 09.19.33

 

Takvim označavanjem izgubit će se dio nerazvrstanih parkirnih mjesta pored dijela visokih objekata, no sve radnje idu na minimizaciju gubitka mjesta.
Vijeće kotara napominje kako se u suradnji s Gradom planira iscrtavanje svih parkirnih mjesta na svim javnim površinama kojima se sada građani služe za parkiranje. Time će se urediti prostor za parkiranje i osigurati pristup vatrogasnom vozilu.

Napominjemo kako je sigurnost građana na prvom mjestu i da je nužno svima osigurati mogućnost evakuacije i spašavanja. Ljudi, njihovo zdravlje i životi su važniji od vozila.

 

PlanAktivnosti

 


Za sve upite, prijedloge i komentare, molimo kontaktirajte kao prvi kontakt vaše predstavnike suvlasnika.

U planu aktivnosti predviđena je i preventivno-edukativna tribina u kotaru, kao i vježba evakuacije i spašavanja iz gorućeg objekta.

 

Srdačno
vaše vijeće GK Spinut

Vijeće GK Spinut je u suradnji s Gradom i predstavnicima vlasnika poslalo preporuke vlasnicima za uređenje zemljišta na prostoru omeđenom ulicama: Spinutskom, 8. mediteranskih igara, Kaštelanskom i Bakotićevom.

 

PrijePoslije

 

Pohvaljujemo obitelj Tvrdić koja je pristupila uređenju svoga zemljišta u Bakotićevoj ulici, sredivši istodobno i deponij starih automobila uz benzinsku pumpu.

 

Za uredan i čist Spinut!

www.zaspinut.com

 

Dana 6.9.2017. godine ispred prostora GK Spinut u Matoševoj ulici 29 u Splitu izvršeno je slanje prve velike pošiljke u humanitarnoj akciji "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

 

Građani, institucije i vijeće GK Spinut u rujnu 2016. godine uključili su se u akciju "Udruge oboljelih od leukemije i limfoma".

 

 ZaWebHumanitarnaAkcija

 

Pedesetak građana Spinuta potpomognutih izviđačima pomorcima OIP Spinut uspješno je napunilo kamion partnerske firme E-Kolektor prikupljenim čepovima.

 

Humanitarnu akciju su popratili web portali (DalmacijaDanas i Radio Split), Hrvatska radio televizija te Hrvatski radio Split i Radio Dalmacija.

 

 

Akcija se nastavlja. Građani prikupljajte čepove i donesite ih u GK Spinut.

 

Kratki osvrt na rad građana i vijeća kotara Spinut dan je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska". 

 

Hvala svima koji su se uključili u akciju,

vijeće GK Spinut

Građani i gradski kotar Spinut uključili su se tijekom prošle godine u akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

 

Došlo je vrijeme prve velike dostave. Do srijede 6. rujna u 17:30 vaše čepove donesite u prostore kotara. Molimo VeLike volontere neka se jave na email vijecegkspinut@gmail.com kako bi nam pomogli u ukrcaju znatnih količina.

 

 

PlastinimepovimaAkcija

 

 

Akciju je organizirala "Udruga oboljelih od leukemije i limfoma" i cilj joj je nabava skupih lijekova od sredstava dobivenih prikupljanjem vrijedne sirovine; plastičnih čepova koji nisu u standardnom postupku otkupa ambalaže.

 

Moramo pohvaliti pojedince i grupe koji su vrijedno donosili čepove u prostore GK Spinut, Matoševa 29, Split. Kotlovnica kotara je sasvim ispunjena čepovima.

 

Pridružite nam se u akciji za povećati svijest građana o potrebi humanitarnog i ekološkog djelovanja.

 

Dobro je činiti dobro!

 

Vijećnici volonteri
GK kotar Spinut
www.zaspinut.com

Vijeće gradskog kotara Spinut podržava građane Spinuta u peticiji kojom se traži ostanak tima primarne zdravstvene zaštite dr. Grgurević u Domu zdravlja Spinut.


Elektronička peticija

 

Demokratsko je pravo građana izjasniti se o svakom pitanju koje ih se tiče, s posebice njihova zdravlja.

Papirnata peticija potpisuje se ispred ordinacije u Matoševoj 2. Elektronička peticija je dostupna na ovoj poveznici.

Kotar nudi prostor za prikupljanje potpisa pacijenata dr. Grgurević. Kontakt telefon je 021682522 i email: vijecegkspinut@gmail.com

 

Vaše vijeće gradskog kotara Spinut

 

S voditeljem sektora postaje prometne policije Split dana 14. kolovoza 2017. predsjednik kotara izvršio je obilazak Spinuta kako bi vijeće kotara dobilo stručne preporuke za poboljšane prometa.

 

Obilazak kotara Spinut - promet 14.08.2017.

 

Prijedloge u izvještaju vijeće će raspraviti i prioritizirati te uputiti gradskim službama na realizaciju.

 

Zaključak je kako se promet u Spinutu može poboljšati novim jednosmjernim ulicama i sustavnim iscrtavanjem horizontalne signalizacije.

Broj dodatnih parkirnih mjesta ostvariti će se ispravnim označavanjem na svim parkiralištima, povećanjem kapaciteta postojećih dviju garaža i izradom novih nadzemnih/podzemnih parkirališta prema postojećem planu prometne infrastrukture GUPa.

Dragi Spinućani, pridružite se Civilnoj zaštiti!

Zadatak naše postrojbe opće namjene u izvanrednim situacijama bit će pomaganje i spašavanje civilnog stanovništva. Postrojba još nije u punom sastavu.

 

 

Poziv za Civilnu zaštitu Spinut

 


Prošlomjesečni požar na istoku Splita pokazao nam je kako se trebamo uzdati u sebe, svoje susjede, pripremati sebe i opremu, planirati, organizirati i umrežavati.

 

Tvoj kotar Te treba!

 

Svi oni koji bi se željeli prijaviti (godine 18-65, oba spola), neka se jave u tajništvo kotara radnim danom 8-12 h (Matoševa 29). Dodatne informacije mogu dobiti putem tel. 682 522 ili na mail vijecegkspinut@gmail.com.

 

Lijep pozdrav,
vijeće GK Spinut

Dragi građani objavljen je novi broj Spinutskog eBiltena.

 

Pretplatnici na eListu već su ga primili elektroničkom poštom. Vi ga možete pogledati na webu .

 

 

Bilten daje pregled rada vijeća GK Spinut tijekom prve polovice 2017. godine "kako bi procijenili radimo li dobro, ispunjavamo li zadane ciljeve prema Programu te kako bi poboljšali rad vijeća."

 

Zadovoljni smo ostvarenim aktivnostima iz Plana društvenih aktivnosti, dok Plan manjih komunalnih zahvata nije ostvaren u skladu s očekivanjima, radi nepostojanja proračuna Grada Splita i kotarskoga proračuna.

 

Kažite nam vaše mišljenje o radu vijeća, pošaljite nam primjedbe, prijedloge i sve o čemu razmišljate kako bi Spinut postao bolje mjesto za život svih nas. Pišite na vijecegkspinut@gmail.com.

 

Vaše vijeće Gradskog kotara Spinut

Dana 27. svibnja 2017. godine održana je 3. Spinutska biciklijada

 

3BiciklijadaLetak

Događaj je objavljen na službenim FB stranicama te smo biciklijadu oglasili i plaktima.

Pogledajte fotogaleriju i dodjelu nagrada.

Dana 13. svibanja održane su dječje igre Spinuta u suradnji s OIP Spinut, HVK Gusar i Udrugom Tulipan.

 

 

DjecjeIgre

 

Poveznica na sam događajpoziv u Slobodnoj Dalmaciji, video vijačafotogalerija i izvještaj Županijske panorame HRT.

 

 

Dana 20. travnja 2017. (Uskrsni praznici) djeca GK Spinut s tetama iz Udruge Tulipani i uz pratnju kotarskih vijećnika otišli su na izlet u Kaštel Lukšić.

 

DvoracVitturi

 

Na ulazu u dvorac Vitturi dočekao nas je viši muzejski pedagog Mario Klaić koji je djeci približio život u Kaštelima prije 500 godina. Uz razne aktivnosti i radionice djeca su se vratila u vrijeme kada su plemići živjeli u dvorcu i zajedno ga s građanima/pučanima branili.

 

Naglasak je bio na priči o kaštelanskim Romeu i Juliji, odnosno o Miljenku i Dobrili. Nakon dvorca smo posjetili kuću u kojoj je Miljenko živio te crkvicu u kojoj su njih dvoje pošli na vječni počinak.

 

Fotografije s izleta potražite u galeriji.

Vijeće gradskog kotara Spinut

 

na 17. sjednici održanoj 15.02.2017. izradilo je

 

Izvještaj o radu za 2016. godinu te

Program rada za 2017. godinu.

 

 

Izvješće i Program rada bit će poslan Službi za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje, Odsjeku za mjesnu samoupravu te objavljen na oglasnoj ploči, web i Facebook stranici Gradskog kotara Spinut.

 

vijeće GK Spinut

 

Povodom ponovljenje javne rasprave o "Izmjenama i dopunama prostornog Plana uređenja Grada Splita" vijeće GK Spinut dalo je svoje mišljenje o prenamjeni područja R3 (Plaža) u LS (Sportsku Luku) na području lučice Špinut (Prve vode). 

 


...Nakon svega navedenoga Vijeće GK Spinut daje svoje mišljenje kako je ovakva promjena namjene područja sasvim neprihvatljiva radi očuvanja javnog/građanskog interesa. Javni interes treba biti iznad parcijalnog (lučice) i privatnog (vlasnici zemljišnih čestica). Istodobno napominjemo kako je riječ o zaštićenom prostoru "Park šume Marjan". Ovakvu promjenu ne možemo podržati.


Dokument

Poštovani sugrađani,

objavljen je

"Javni natječaj za dodjelu prostorija u objektima Gradskih Kotareva na određeno vremensko razdoblje na korištenje udrugama radi provođenja programa i projekata od interesa za opće dobro".

 

NacrtProstorijaGKSpinut

Gradski kotar Spinut poziva sve zainteresirane udruge neka se jave na natječaj kojim će po povoljnim uvjetima dobiti mogućnost korištenja prostora GK Spinut, Matoševa 29, Split.

 

Više o natječaju na stranicama Grada Splita. Poveznica na djeljeni direktorij s dokumentima natječaja.

Trenutačni i budući raspored korištenja prostora možete naći u kalendaru GK Spinut.

 

Vijeće GK Spinut 

 

 

Zahvaljujemo svim građanima Spinuta koji su bili na sastanku 7. studenoga te dali puno prijedloga za poboljšanje komunalne infrastrukture. Svi prijedlozi su zapisani. Sugrađani su na sastanku ispunjavali anketni listić kojega Vi možete ispuniti u elektroničkom obliku.

 

AnketaMailChimp

 


Elektroničku anketu možete ispuniti na ovoj poveznici

Prikupljeni podaci upotrijebit će se isključivo u svrhu izrade Plana rada za 2017. 

 

Napravili smo i FB događaj na koji možete pozvati susjede iz Spinuta.Prezentaciju i materijale prikazane na sastanku možete naći na djeljenom disku.

 

Kotar i dalje poziva volontere. Pridružite se i pomozite učiniti Spinut boljim mjestom za život.

Email kotarskog vijeća je vijecegkspinut@gmail.com
Elektronička lista s vijestima iz kotara.

 

Srdačan pozdrav,

Vijeće GK Spinut

Poštovani sugrađani,

dana 7. 11. 2016. godine u 17:30 h (ponedjeljak) u prostorima GK Spinut (Matoševa 29) održat će se sastanak Vijeća Gradskog kotara Spinut s predstavnicima suvlasnika zgrada i zainteresiranim građanima našeg kotara.

 

PozivZaWeb

 


Prema "Odluci o mjesnoj samoupravi" (Službeni glasnik Grada Splita, 18/2016) u djelokrugu kotarskog vijeća je i izrada Programa rada vijeća GK/MO koji se sastoji od "Plana manjih komunalnih zahvata" i "Plana društvenih aktivnosti" (Članci Odluke 5, 7. i 8.)

Stoga, sastanak s predstavnicima suvlasnika zgrada se organizira radi prikupljanja prijedloga za izvedbu manjih komunalnih zahvata (anketa) te izrade programa društvenih aktivnosti za 2017. godinu.

Facebook događaj.

 

Službeni poziv koji su dobili predstavnici suvlasnika.

SluzbeniPozivZaWeb

 

Vijeće GK Spinut


Vijeće GK Spinut poziva građane/volontere za sudjelovanje u akcijama i aktivnostima
 

Svaki je građanin/volonter potreban u naporima kako bi se Spinut poboljšavao. Podržavamo vas; budite uporni, postavljajte pitanja i tražite odgovore. Vijeće kotara je tu za poslušati, savjetovati i pomoći.

 

 VolonteriWeb

 

 

Vaša nam pomoć treba, zajedno možemo puno više. Svatko voljan dati i 5 minuta svoga vremena za dobro svih drugih može se javiti elektroničkom porukom na vijecegkspinut@gmail.com

 

U prilogu je popis mogućih volonterskih aktivnosti/zadaća/projekata u GK Spinut podijeljenih u šest skupina: organizacija, mediji, društvene akcije, infrastruktura i značajniji projekti.

 

Pogledajte odgovara li Vam koja od aktivnosti ili predložite neku drugu pa se možemo naći za daljnje dogovore.

 

Srdačan pozdrav,
Vijeće GK Spinut

Uključi se i Ti u humanitarnu akciju "Plastičnim čepovima do skupih lijekova".

 

 

Vijeće GK Spinut odlučilo je pomoći Udruzi oboljelih od leukemije i limfona iz Čakovca uključenjem u humanitarnu akciju. Više o ovoj hvalevrijednoj akciji.

 

U prostorijama GK Spinut (Matoševa 29), u neposrednoj blizini ulaza u tajništvo, nalaze se kutije u kojima će se prikupljati plastični čepovi. Pozivamo građane da plastične čepove ne bacaju, već da ih već od ponedjeljka, 05. rujna donose u prostorije kotara radnim danom u vremenu 8-12 sati.

 

Humanitarna akcija

 

Za ovu svrhu kontaktirat ćemo i trgovačke lance s područja našeg kotara radi motivacije njihovih zaposlenika da ne bacaju čepove od PET ambalaže, a sve kako bi pridonijeli poboljšanju životnih uvjeta oboljelih od leukemije i limfoma.

Poštovani sugrađani,

povodom Dana kotara Spinut i Dana Župe PBDM

 

Vijeće GK Spinut organizira 

 

2. Spinutsku Biciklijadu

 

2. Spinutska Biciklijada

u subotu 28.5.2016. s početkom u 9:30


Ruta: stadion Poljud (ulaz U) - Bene - Kotar Spinut.

 

 

 

Pridružite se!

 

FBook Događaj

ZaSpinut FB

U subotu 14. svibnja spinutski su mališi bili na izletu u Žrnovnici.

 

Uz pratnju učiteljica Ksenije i Tihane, Ane i našeg predsjednika kotara Andrije djeca su provela jutro istodobno učeći i zabavljajući se.

Cilj izleta je bio vratiti se 600 godina unazad i vidjeti kako su naši preci žitarice pretvarali u brašno, mjesiti tijesto i napraviti vlastiti kruh.

 

Izlet Žrnovnica, Antoničina mlinicaIzlet u Žrnovnicu

 

Kreativnost je i tu radila, kako kod djece tako i kod naših voditelja.

Ipak, glavni cilj je bio da se djeca dobro zabave, druže i vrate kući s osmijehom na licu. U tome su i uspjeli!
 
 

Više fotografija u galeriji.

 

učiteljica Ksenija

 

 

Tijekom veljače i ožujka raznovrsne aktivnosti odvijale su se u prostorima GK Spinut. Aktivnosti GK Spinut na službenoj FB stranici kotara.

 

Subotom ujutro Udruga Tulipani organizirala je kreativne radionice: Izrade čarapića, valentinovskih anđeličića, veselih žličica, toribica od papira, radionicu pozdrav proljeću i radionicu povodom Dana očeva. Program se nastavlja i tijekom travnja.
 

 Udruga Tulipan i GK Spinut  Kvartash u Spinutu

 

Kvartash program udruge MoSt i GK Spinut radnim danima poslijepodne održao je raznovrsne radionice: glazbene, informatičke, izrade instrumenata, kulinarske, bubnjanja, cirkusku, radionica kontorocizma i akrobatike, radionicu glazbene terorije, večeri društvenih igara, plesnu radionicu streetdance fuzije, radionicu serviranja, pripreme koktela, šminkanja, radionicu komunikacijskih vještina i radionicu organizacije flashmoba.
 
 
Posebno ističemo Kvartashevu organizaciju radionica osposobljavanja za volontere. Program Kvartash izvodi se utorkom, srijedom i četvrtkom poslijepodne u prostorima kotara.
 
 

Održano je predavanje prof. Ljubice Uvodić Vranić - "Ljubav - ima li što važnije na cilom svitu"

 

Ljubav u Spinutu  Crowd Control i Spinut

 

Crowd Control Wokrshop održao je plesne radionice.

 

S Karate klubom Dalmacija dogovoreno je korištenje nove prostorije za karate vrtić i školu. Upisi su u tijeku. Više na njihovim FB stranicama

 

Pratite aktivnosti u prostorima GK Spinut na kotarskoj službenoj FB stranici. Odaberite aktivnost za sebe i pridružite nam se!

 

 

Povodom dana zaljubljenih u subotu 13.2.2016. godine održana je četvrta po redu radionica za djecu Udruge Tulipani u GK Spinut.

 

valentinovotulipani 25

 

Neki više zaljubljeni neki manje, djeca su napravili kreativni rad i kreativni nered.

 

valentinovotulipani 11

ile emotik

Pogledajte kako je to izgledalo u fotogaleriji.

U prostorijama Gradskog kotara Spinut 6. veljače 2016. održana je radionica pod nazivom "veseli čarapići" u organizaciji udruge Tulipani. 

 

charapichitulipani 27

 
Djeca su opet guštala, a zajedno s njima i učiteljice Ksenija i Tihana, te studentica Ana. Radionice se nastavljaju, vidimo se subotom u Spinutu.

 

charapichitulipani 24

 

 

Pogledajte galeriju.

 

U subotu 30.01.2015. 

na dvije radionice u prostorijama našeg kotara, 40-ak djece iskazalo je svoju kreativnost.
 
Radionicu je organizirala udruga "Tulipani", pomagale su učiteljice Ksenija, Tihana i studentica Ana.

 

radionicamaske 06

 

 

Radile su se maske za maškare, a kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.
 
 

Kreativne radionice održavaju se subotom ujutro u prostorima GK Spinut, Matoševa 29.

 

O našoj radionici izvjestili su Dalmatinski portal i Dalmacijanews.

 

 

Gradski kotar Spinut ugostio je 23.01.2016. uglednu profesoricu psihologinju Ljubicu Uvodić - Vranić,

koja ovog mjeseca počinje s predavanjima u našim kotarskim prostorijama.

 
 

smijehjelijek 10

 

Predavanje "Smijeh je lijek" - duhovitost i emocinalna inteligencija "prštalo" je dobrim raspoloženjem.

Sudionici su saznali o 11 vrsta viceva koji su prema riječima profesorice "sami za sebe dramska forma".

Koliko je iznimna posjećenost bila (preko stotinu sugrađana) pogledajte u fotogaleriji.

 

smijehjelijek 01

 

Iduće predavanje održat će se 20. veljače na temu "Ljubav". Predavanja organizira udruga Petkom u 5,

i samo u Splitu i Spinutu petak postaje subota. Više o profesorici Uvodić na njenim web stranicama.

smile emotiko

Dana 23.01.2016. su u našim kotarskim prostorijama učiteljice Ksenija Juričić i Tihana Ćurčija iz udruge "Tulipani"

održale prve dvije radionice za mlađe osnovce (1.-4.razred) i djecu vrtićke dobi (4-7 godina). Fotogalerija

 

tulipani

 

Radionice će se održavati subotom ujutro u kotarskim prostorijama.

 

Dana 21.01.20156. održana je kuharska radionica Kvartasha.

Nije to bila bila obična radionica... bila je to mrak radionica, naročito u momentu kad smo ostali bez struje! smile emotikon

 

kuharskakvartash 05KulinarskaRadionica

 

Ali, to ne da nas nije omelo u kulinarskom naumu, nego smo, dapače, uživali u romantičnoj kvartash večeri uz svijeće.

Ovog puta nam je Gama uz pomoć svojih asistenata pripremila rižot od domaće koke i sezonskog povrća začinjen kurkumom i đumbirom.

Guštajte... wink emotikon

U kotarskoj dvorani održana je 23.12.2015. održana je prezentacija knjige "Nitko NE mora ODRASTI".

 

NitkoNeMoraOdrasti

 

Spinutska familija Erceg iz Gajeve pred svojim kotarskim susjedima promovirala priču o odrastanju.

 

 

 

O Spinutu kažu:

 

 

"Kvartovski Amiši"

-Tata, uvrstila sam na listu mogućih srednjih škola i tvoju preporuku matematičke, ali MIOC je na Gripama, Lokvama, Šižgorićeva...

- Mihe, u tom slučaju, otpada. Mi, Ercezi, otkad smo se doselili u Split ne napuštamo Spinut bez iznimne potrebe. Mi smo vrsta "kvartovskih Amiša".

 

Više o knjizi na nitko Ne mora ODRASTI i Facebook stranici

 

U prostorijama Gradskog kotara Spinut 23.12.2015. održana je konstituirajuća sjednica
Vijeća za prevenciju kriminaliteta GK Spinut.
 

VijeeZaPK


U novoformirano Vijeće izabrani su: građani Spinuta Lukša Regjo i Dalibor Musap, komunalni redar Đurđica Milavić, kotarski kontakt policajac Ante Jurić Kačunić, predstavnici škola Fadila Zoranić (pedagog OŠ Spinut), Slavica Sumić (logoped OŠ Marjan), Andrea Jašić (mag. educ. hrvatskog jezika i književnosti i mag.educ. filozofije – Elektrotehnička škola), Martina Mršić (psiholog – Komercijalno trgovačka škola), Sonja Vedrana Runjić (psiholog – Prva gimnazija) te Andrija Čaljkušić (predsjednik Vijeća Gradskog kotara Spinut), koji je izabran za predsjednika Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

U ime PU SD sjednici su prisustvovali policijski službenici Jasmin Hasukić i Goran Pfeifer, koji su govorili o iskustvima rada Vijeća u drugim sredinama kao i zadaćama Vijeća.

 Božićno darivanje je kršćanska tradicija pri kojoj se pokloni dijele svima onima koji našu pažnju zaslužuju.

 

 Darivanje


17. prosinca 2015. u našim kotarskim prostorijama upriličeno je tradicionalno darivanje stanovnika kotara slabijeg socijalnog statusa.

Oko 80 osoba s područja Spinuta dobilo je Božićni paket, za što je izdvojeno oko 9 000 kn.

U subotu, 05.12.2015. GK Spinut obilježio je Međunarodni dan volontera.

  

Volonteri - PŠ Marjan, MoST, GK Spinut i građani

Volonteri  spinutmarjandanvolontera 14

 

U suradnji s udrugom "MoSt" i Javnom ustanovom "Park Šuma Marjan" organizirali smo volontersku

akciju čišćenja parcele na lokaciji "Druga voda". Okupljanje je bilo u 9.30 na Spinutskim vratima.

 

Pridružili su nam se vrijedni sugrađani i učenici srednjih škola s područja kotara.

Spinut surađuje s udrugom Most na programu Kvartash u cilju stvaranja volonterskih timova i boljeg

uključivanja mladih u društvene procese. 

 

Vrijedne ruke prikupljale su drvnu građu. Kako je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

 

smile emotikon

08.09.2015.

S udrugom "Most" sklopili smo dogovor o korištenju kotarskih prostora GK Spinut za razne aktivnosti i radionice,

koje su uglavnom namijenjene mladim ljudima.

 

Cilj projekta je uključivanje mladih u zajednicu, pomoć u razvijanju socijalnih vještina,

otvaranje kotarskih prostora za građanje, poticanje volontiranja i promjena.

 

 KvartashMladi

 

Facebook stranica čitavog projekta Kvartash je:

https://www.facebook.com/pages/Kvartash/1491181317864514?fref=ts

 

 

Građani Spinuta održali su 10.9.2015. miran prosvjed

 

na raskrižju ulica Matoševa - Nazorov prilaz - Rendićeva.

 

s ciljem skretanja pozornost gradskih službi na nužnost postavljanja programabilnog semafora na tom raskrižju.

 

 

Video pogledajte na FB stranici Za Spinut

 

Mediijski smo popraćeni na: Dalmatinski PortalDalmacijanews, STav, Slobodna Dalmacija, Hrvatska radiotelevizija, TVMreža i drugim nacionalnim i lokalnim medijima. 

Pogledajte fotogaleriju prosvjeda.

 

 

 

 

Hvala svima na sudjelovanju! Vidimo se u daljnjim akcijama i aktivnostima.

 

 

 

 

 

Sveta misa povodom blagdana Pohođenja BDM održana je u 31.05.2015 u 18:30 sati u župnoj crkvi Gospe od Pohođenja.

 

U prostorijama GK povodom Dana kotara i Dana Župe upriličeno je u 19:30 sati prigodno druženje. Radnici tvrtke DES su nam pripremili zakusku, dok su program uveličali Mješoviti pjevački zbor "Amfora" i plesna skupina "Noa".  
 

Osim građana Spinuta, pridružili su nam se predstavnici Grada, dviju župnih zajednica sa Spinuta, te drugi ugledni gosti - prijatelji našeg kotara. 

 

 

 

Hvala lijepa svima!

Fotogalerija

 

Od Kotara do Bena i natrag

 

Održana je 1.Spinutska biciklijada, na kojoj se okupilo 50-ak biciklista. Bilo je predivno, hvala svima koji su došli!

Fotogalerija

 

 

Pozivamo vas na

 

SPINUTSKU BICIKLIJADU,

 

koju organiziraju GK Spinut i BK Marjan dana 30.5.2015 (subota).

 biciklijadamebijelo

Okupljanje je u 9:30 ispred
GK Spinut, Matoševa 29.
Ruta: Kotar – Bene – Kotar

 

Organiziran je pregled bicikle.

 

Biciklijada je dio programa u sklopu proslave Dana kotara (ujedno i Dana Župe - Gospe od Pohođenja BDM)

www.zaspinut.com

 

 

Tvrtka "Point" asfaltirala je prolaz pored zgrade Gajeva 15. Također su "izgratane" i dvoje skaline na ulazu u parkiralište ispred ulaza Gajeva 15 i Mandalinski put 18. Nasipanjem šljunka sanirane su i "rupe" na istom parkiralištu.

Galerija

8.04.2015.

gajevamandalinska3gajevamandalinska1

Upravo su radnici tvrtke "Point" počeli radove na asfaltiranju prolaza pored zgrade Gajeva 15 (od Mandalinskog puta prema skalinama u Gajevoj). Također će izvršiti i "gratanje" skalina radi manje skliskosti po nevremenu.

02.04.2015.

UredjenjeGajeve2UredjenjeGajeve1

Danas poslijepodne, u prostorijama GK Spinut, u duhu dobre tradicije, podijeljeni su Uskrsni poklon paketi potrebitijim građanima našeg kotara.

Paket se sastojao od šest artikala (brašno, ulje, šećer, kava, sirnica i bakalar), ukupno je izdvojeno oko 10 000 kn za naše susjede.

31.03.2015.

PaketiUskrs

 

 

 

Uređenje i bolje prometno opremanje raskrižja Kaštelanska-Jobova. Radovi firme "Cestar" na sanaciji kolnika trajali su par dana.

Bolje je označen pješački prijelaz te su postavljenje usporničke trake. Ukupno je uređeno ~1500 m2 kolnika.

21.03.2015.

cestarkastelanska2prijelaz

cestarkastelanska3prijelazcestarkastelanska1

Na traženje stanara zgrada na adresi Gajeva 16-18 postavljena je ograda, koja spriječava neodgovornu vožnju motornih vozila (iz Matoševe u Gajevu i obrnuto). Ipak, širina prolaza je dovoljna za invalide i žene s kolicima.

 

20.03.2015.
 
 
OgradaGajeva
 

Bilo kuda - "Parkovi i nasadi" svuda! Na stražnjoj strani zgrade na adresi Rendićeva 9, vrijedni radnici tvrtke obavljaju posao rezidbe grana na poziv kotarske vlasti i obližnjih stanara.

18.03.2015.

parkovinasadirendiceva

Nakon izgradnje Obrtno tehničke škole, prolaz je ostao "u mraku", te je postavljanje rasvjete bilo nužno i iz sigurnosnih razloga

Radnici tvrtke SEM obavili su i posljednje radove tako da je prolaz ispred Obrtno tehničke škole od sinoć osvijetljen. Postavljeno je pet rasvjetnih tijela.

16.03.2015.

 

prolazobrtnotehnickarasvjetateslinaplanciceva

 

Svi smo svjesni velike važnosti zadržavanja Ultra festivala na području našeg grada i dobiti koju nam donosi. Iz razloga kvalitetnijeg odnosa prema posjetiteljima, ali i zbog našeg kotara i njegovih stanovnika, uputili smo zahtjev gradonačelniku Ivi Baldasaru za postavljanje dovoljnog broja kemijskih WC-a za vrijeme održavanja festivala

Vijeće GK Spinut je Gradu poslalo prijedlog za postavljanje devet kemijskih WC-a za vrijeme održavanja Ultra festivala (lokacije su označene zelenim krugom na fotografiji).

 

12.03.2015.

 

KoridoriPosjetiteljaUltra

 


Vijeće Gradskog kotara već duže vrijeme zahtijeva sanaciju zida na fotografiji (Matoševa ulica, između tunela i Tommy-a). Zbog opasnosti od urušavanja, prolaz je zatvoren, a gradske službe će s vlasnicima parcele dogovoriti detalje sanacije zida.

12.03.2015.

 

ZidUMatosevoj

 

Pripadnici Udruge veterana Vojne policije danas bojaju fasadu zgrade "La Mirage" u Rendićevoj ulici nakon što je ista korištena za potrebe snimanja TV serije "Dig".

17.02.2015.

digrendiceva1snimanjedig

sredjivanjevolta2

Tvrtka "Point Split d.o.o." postavila je rubnjake u Gajevoj ulici (kod br. 5-9), sada slijedi sadnja raslinja od strane tvrtke "Parkovi i nasadi".

16.02.2015.

perivojgajeva

Na igralištu OŠ Spinut danas je održana edukativno pokazna vatrogasna vježba.

Demonstraciju su izveli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita uz suradnju naših odraslih sugrađana i djece, koja su s oduševljenjem sudjelovala u vježbi.

 

poziv2

 


Hvala svim sugrađanima koji su se odazvali našem pozivu!

22.01.2015.

  

 

 

vozilo imag1137

susjedi2imag1128

 

 

 

 

 

 

Dragi sugrađani,

nedavno je nestala željezna ograda na početku Tesline ulice (ulaz s Zrinskofrankopanske). Time je bila ugrožena sigurnost učenika osnovne škole, nekoliko srednjih škola i fakulteta, te drugih prolaznika.
Brzom reakcijom kotarskih vijećnika i ravnateljice Osnovne škole Spinut danas je došlo do postavljanja nove ograde.

 

Lijep pozdrav,
Vijeće GK Spinut

21.01.2015.

 

cam01842

novuogradumontirajuogradateslina

 

Danas su ispred OŠ Marjan postavljene dvije klupe za sjedenje, namijenjene roditeljima osnovaca i djeci.

17.02.2014.

KlupeGajevaSkolaMarjan

 • da Spinut ima čak dvije osnovne škole u okviru kotara, oš Marjan (ex Đermano Senjanović) i oš Spinut (ex Ruđer Bošković)
 • da je većina splitskih srednjh škola smješteno u Spinutu
 • da je Spinut centar studentskog života - u njemu se nalaze i fakulteti i studentski domovi
 • da je Spinut i muzejski kotar, kotar u kojem se nalazi Arheološki muzej
 • da je u Spinutu i Dom Hrvatske vojske, te mala polivalentna dvorana s 400 mjesta za kazališne predstave i koncerte
 • da je "Hajduk" klub sa Spinuta jer se i Poljud nalazi u kotaru Spinut, te da na terenima u kotaru djeluje i NK „Dalmatinac“ i puno nogometnih škola
 • da je Spinut kotar u kojem se nalaze brojna sportsko ribolovna društva, odnosno lučice Poljud, Mornar, Marjan, Split i Spinut
 • da je u Spinutu i Gusar, veslački klub olimpijskih pobjednika, ali i jedriličarski klub Split
 • da se Spinut naslanja na obronke Marjana sa sjeverne strane i zato je pun rekreativaca
 • da je u Spinutu i plivački klub PK Mornar, u kojima su stasali olimpijci i rekorderi poput Đurđice Bjedov, Miće Miloševića
 • da u Spinutu još uvijek živi Tonka Čović - Popadić, plivačka legenda, ali i supruga pok. pjesnika Momčila Popadića, žena po kojoj napisan poznati hit Novih Fosila "Tonka"
 • da je u Spinutu i vaterpolo VK Mornar Brodospas, osvajača europskih kupova i punim "zlatnih" vaterpolista
 • da je u Spinutu odrastao Marijan Ban, pjevač, poznati kantautor i osnivač Daleke Obale, ali i Ljiljana Nikolovska, pjevačica Magazina, te pok Đurđica Barlović, prva pjevačica Novih Fosila
 • da su u Spinutu odrasli Dvornici ( Dino, Dean, a živio i njihov pape Boris), a njihov prvi bend "Kineski zid" dobio naziv po dugoj spinutskoj zgradi u kojoj su živjeli)
 • da u Spinutu žive i Duško Mucalo i Ivo Lesić, kompozitori, ali i autori brojnih dječjih predstava Produkcije Z
 • da u Spinutu žive aktualni glavni urednici glavnih splitskih medija Slobodne Dalmacije, Kruno Kljaković, ali i HR Radio Splita, Zoran Vukičević
 • da je u Spinutu odrastao Zoran Vulić, poznati nogometni trener, da i danas u njemu žive hajdučke legende, Jurica Jerković i Dragan Holcer
 • da je u Spinutu Lora, glavna luka Hrvatske ratne mornarice
 • da je u Spinutu bilo poznato ljekovito blato
 • da je u Spinutu samostan sv. Ante i crkvica gospe od Špinta koja se spominje već od davne 1096. godine
 • ...

Spinut ili Špinut je gradska četvrt u Splitu, a ujedno i jedan od kotareva grada Splita. Na području Spinuta živi gotovo 9 tisuća stanovnika. Dobio je ime po "spini" ili drači.

Četvrt se nalazi na sjeverozapadnom dijelu grada. Sa zapada je omeđen brdom Marjan, a sa sjeverozapada mu se pruža Kaštelanski zaljev, sa brojnim lučicama, sportskim objektima i klubovima. Omeđen je gradskim četvrtima Skalice, Dobri i Varoš.

Etimologija

Ovaj predio Splita dobio je naziv po spini (drača), a to ime potječe vjerojatno još iz ranog srednjeg vijeka. Prvi put se spominje daleke 1096. godine kao "a Spinuti agrum", a dijelovi zemljišta samostana sv. Benedikta u Splitu locirani su na području "in Spinuti" u 12. stoljeću. To ime nalazimo i u gradskim kupoprodajnim ugovorima u 14. stoljeću i nadalje.
Javne ustanove

Na predjelu gradskog kotara Špinut nalaze se brojna sportska društva. Poznati su sportski klubovi VK Mornar, veslački klub Gusar, jedriličarski klub JK Špinut, nogometni klub Dalmatinac, Ronilački klub Špinut koji djeluju u ovom dijelu grada. Osim toga, budući da predio Poljud smješten sjeverno od Spinuta, pripada gradskom kotaru Špinut, unutar njegovih granica nalaze se i nogometni stadion na Poljudu, dom nogometnog kluba Hajduk Split, kao i gradski bazeni. Osim toga, i Lora, glavna luka Hrvatske ratne mornarice smještena je također unutar ovog gradskog kotara.

Unutar gradske četvrti Spinut smješten je velik broj škola i fakulteta, te je svakako uz Split 3 učeničko i studentsko središte Splita.

Izvor: hr.wikipedia.org